VANAKOOLI MEISTRITEOS
Puuviljakook vanillikreemiga
Pille Enden, 07.03.2025
Pehme põhja, vanillikreemi ja puuviljadega kook näeb efektne välja ning on lahe. Põhja võib küpsetada samasse vormi, millega kooki ka serveerida. Koogi võiks valmistada aegsasti, et jääks piisavalt aega kreemi tahenemiseks.

- 0,5 dl õli
- 1,25 dl suhkrut
- 0,5 sl vanillisuhkrut
- 2 suurt muna
- 2,5 dl nisujahu
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 1,25 dl piima
- näpuotsaga soola
- õli vormi määrimiseks
- 2 želatiinilehte
- 4 munakollast
- 0,75 dl suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 1 sl kartulitärklist
- 4 dl piima
- 1 dl vahukoort
- virsikukonservi, banaani, mustikaid, maasikad,viinamarju, kiivit
- 3 dl vett või mahla
- 1,5 dl želeesuhkrut
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega õli ja suhkrud, klopi hulka munad.
Lisa küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu ning lõpuks piim. Sega ained korralikult läbi ja laota õliga määritud ahjuvormi ( u 20x30cm). Küpseta 20-25 minutit. Proovi küpsust tikuga, kui koogi keskele torgatud tikk jääb puhtaks, on põhi küps. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Pane želatiinilehed külma vette likku. Klopi munakollased kastrulis suhkrute ja tärklisega lahti. Lisa piim ja klopi läbi. Kuumuta mõõdukal kuumusel, samal ajal vispliga segades, kuni kreem on nii paks,et vispliga tõmmates jäävad jäljed. Tõsta pliidilt ära.
Lahusta kuivaks pigistatud želatiinilehed kuumas kreemis. Lase täiesti jahtuda.
Vahusta koor ja vispelda jahtunud kreemi hulka. Määri ühtlaselt jahtunud põhjale. Pane tunniks külmkappi tarduma.
Lao peale värskeid ja konserveeritud värvilisi puuvilju ning marju. Kuumuta vesi kastrulis, lisa vähehaaval segades želeesuhkur. Kuumuta keemiseni. Võta pliidilt ja lase jahtuda, sega, kuni segu hakkab paksenema. Tõsta puuviljadele. Pane veel tunniks jahedasse.