MAAILMA KÖÖK. ITAALIA

Vastlamunad

Ragne Värk, 02.03.2025

Saapamaa kokkade köögist alguse saanud maritozzi valmib sarnaselt meie vastlakukliga samadest koostisainetest. Suurim erinevus on välimuses.

Valmistamise aeg
1 tund 30 minutit
Kogus
8 portsjonit
Tainas:
  1. 60 ml täispiima
  2. 2 sl suhkrut
  3. 2 tl kuivpärmi
  4. 3 toasooja muna
  5. 1 tl soola
  6. 350 g nisujahu
  7. 100 g toasooja võid
Täidis:
  1. 2 dl vahukoort
  2. 100 g toasooja toorjuustu
  3. 2 tl tuhksuhkrut
  4. 1 tl vanillisuhkrut
  5. paksemat moosi
  1. Alusta kuklitegu alati täidise valmistamisest. Aja vahukoor tugevalt vahtu. Nüüd hõõru toorjuust kausis koos suhkrutega lahti ja lisa vahukoorele. Mikserda veel kord läbi.

  2. Kuumuta piim pisut soojemaks kui käesoojaks. Sega juurde suhkur, siis kuivpärm. Lisa ükshaaval mikserdades munad ja sool. (Eralda ühest munast kolmandik teise kaussi, et hiljem kukleid pealt määrida.) Pane juurde veerand jahukogusest, samal ajal sega tainast tainakonksudega. Lisa aeglaselt kogu jahu ja sõtku, kuni saavutad ühtlase taina. Viimasena sõtku juurde või. Vajadusel lisa jahu. Kergita tainast 50kraadises ahjusoojas u 30–60 minutit. Sõtku veel kord läbi ning jaga kaheksaks osaks. Nüüd vormi neist jahusel pinnal ümmargused pallid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 175 kraadi juures 15–20 minutit. Võta ahjust, määri kergelt veega ja lase rätiku all jahtuda.

  3. Tee jahtunud kuklitele sisselõige, täielikult ära läbi lõika. Pane täidiseks moosi, siis vahukooretäidist. Tõmba noaga nii, et täidis jaotuks ühtlase kihina kukli pinnale. Raputa üle tuhksuhkruga. Soovi korral kasta saiakesi veel pähkli- või šokolaadipurusse. Head maiustamist!

Mis see on?

Traditsiooniline Itaalia magus saiake on eriti menukas Roomas ja selle lähiümbruses. Tavaliselt valmib see pehmest ja õhulisest pärmitainast, mis on rikkalikult võine ja kerge. Täidiseks lisatakse vahukooresegu. Naudi hommikusöögiks või suupisteks kohvi kõrvale.

Maritozzi sünnilugu jääb umbkaudu 19. sajandi Rooma piirkonda, aga täpset päritolu on keeruline kindlaks teha. Nimi maritozzi võib tuleneda sõnast marito, mis tähendab abikaasat. Sageli seostataksegi magusaid saiakesi kena tavaga pakkuda neid noorpaaridele pulmaeelsel hommikusöögil või pulmapäeval. Üks legend väidab, et maritozzi oli algselt kingituseks mehelt naisele või vastupidi. Et tähistada abielu algust.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Ehkki tänapäeval pakutakse maritozzi’t igal aastaajal, kuulub see just talvekuude ja eriliste sündmuste juurde. Traditsiooniline kuklike koosneb mõistagi vahukoorest, kuid selle asemel võib valiku teha šokolaadi-, karamelli-, pistaatsiakreemi või muu täidise kasuks. Kui soovid kergemat varianti, serveeri vastlamune värskete puuviljadega: olgu selleks maasikad, vaarikad või aprikoosid. Itaalia traditsioone järgides pakutakse neid sageli koos espresso või cappuccino’ga, sest magus amps tasakaalustab hästi kohvi mõru mekki.

Kõige parem on kukleid täita küpsetamispäeval – siis on need pehmed ja kohevad.

Nii saab ka! Hea teada!

Marche piirkonnas on tuntud lihtsam ja maalähedasem versioon ehk maritozzi marchigiani, selle puhul puistatakse kuklitesse rosinaid, kuid kreemitäidist ei panda.

Tänapäeval pakutakse ka kuulsatest dessertidest inspiratsiooni saanud maritozzi’sid, näiteks tiramisu, panna cotta või siis brownie maritozzi.

Kukleid lõigatakse tavaliselt 45- või 90kraadise nurga all.

Soovitused ja nipid:

  • Et tainas ilusti kerkiks, peavad kõik toorained olema soojad.

  • Ära lisa kogu jahu korraga – tee seda järk-järgult ja sõtku, kuni tainas on pehme ja elastne.

  • Sõtku vähemalt 10–15 minutit, et kuklid tuleks kohevamad.

  • Enne täidise lisamist lase saiakestel täielikult jahtuda, muidu valgub kogu hea kraam välja.

  • Alusta kuklitegu alati täidise valmistamisest, sest see peab külmkapis pisut seisma ja tahenema.

  • Eelista Philadelphia toorjuustu, nii jääb lõpptulemus hästi siidine.

  • Maritozzi’d on ümmargused, kuid vahel valmistatakse neid ka pikliku kujuga.