Head kartulikrõpsupäeva! Valmista maitsvaid kartulilaaste
Merilin Siimpoeg, 14.03.2025
Vastupandamatud üliõhukesed krõmpsuvad ja soolased frititud, praetud või küpsetatud kartulilaastud on kohati lausa sõltuvust tekitavalt maitsvad. Kuju ja maitse poolest on neid erinevaid – on sakilisemaid ja siledamaid, vürtsikamaid ja mahedamaid.

Kartulikrõpsu leiutas 1853. aastal New Yorgis Saratoga Springsis kokk nimega George Crum. Maitsev looming sündis tänu sellele, et üks sööja kaebas praekartuli paksuse üle. Massidesse levisid kartulikrõpsud 1921. aastast alates ja tänapäeval on need populaarsed suupisted üle maailma. Enim müüdud kartulikrõpsu bränd on Lay’s.
Kodus on teil võimalus kartulikrõpse valmistada tervislikumal moel, kui seda tehakse tööstuslikult, kui kasutate vähem õli. Jagan teiega ühte maitsvat retsepti. Sama retsepti järgi võite valmistada ka peedikrõpse!
Kodused kartulikrõpsud
2 plaaditäit
250 g kartuleid
2 sl õli
meresoola
kuivatatud ürte
Viilutage pestud koorega kartulid köögiviljalõikuri ehk mandoliiniga või lõigake hästi terava noaga umbes 1 mm paksusteks viiludeks. Seejärel tõstke kartuliviilud suurde kaussi ja valage peale külm vesi. Laske 30 minutit seista, et tärklis saaks eemalduda. Laotage kartulid köögipaberile ja kuivatage korralikult. Tõstke siis suurde kaussi ja segage juurde õli.
Laotage kuivad kartulilaastud ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele. Küpsetage 200 kraadi juures pöördõhurežiimil umbes 25 minutit, kuni kartulid on kuldsed. Hoidke silma peal, et liiga pruuniks ei läheks. Pöörake vajadusel laaste plaadil ümber, et need ühtlasemalt küpseks. Küpsemise vahepeal võite paar korda ahjuust avada, et eemaldada liigne õhuniiskus. Tõstke siis kartulid ahjust välja ja raputage peale soola ja kuivatatud ürte. Jahutamiseks sättige kartulilaastud taas köögipaberile.