NII VITAMIINIRIKAS! Hautatud kaalikas estragoni ja võiga
Tiina Lebane, 25.03.2025
Kaalikas jääb tihtilugu menüüst välja, sest seda peetakse mõruks. Ometi on kaalikas erakordselt suure C-vitamiini sisaldusega, kusjuures vitamiinid ja mineraalained säilivad üle talve kõige paremini just kaalikas. Selle teadmisega varustatult ning või ja paari maitseainega saad kaalika võluda imeliseks roaks. Söö niisama hea juustu-singileiva juurde või paku lisandiks mõne kala- või lihatoidu kõrvale.

- 650 g kaalikat
- 1 tl soola
- 25 g võid
- 1 tl kuivatatud estragoni
- 1 sl heledat toidusiirupit või mett
- soolahelbeid
Koori kaalikad ja tükelda suupärasteks kuubikuteks. Tõsta potti ja kalla peale nii palju külma vett, et kaalikad on enam-vähem kaetud. Kuumuta keema ja keeda madalal kuumusel umbes 8 minutit, kuni tükid on pehmenenud. Lisa keeduvee hulka ka soola.
Kui kaalikas on parajalt küps, kalla keeduvesi ära. Lisa potti võikuubikud, estragon ja toidusiirup, sega hoolikalt läbi ja lase 8-10 minutit kaane all maitsestuda. Enne söömist võid peale puistata natuke soolahelbeid. Söö soojalt, aga maitseb hästi ka jahtunult.