NÄDALA KOOK

Karamelline kohupiima-õunakook

Tiina Lebane, 16.03.2025

Karamelline toorjuustu-kohupiimakook peidab täidises ka mahlast õuna. Kui koduaia õunu pole võtta, kasuta poeõunu, kuid lisa need täidisesse riivitult. Siis on kindel, et need pehmeks küpsevad. Õrn vanilline vahukoorekiht koogi peal lisab tummisele koogile pehmust.

Valmistamise aeg
45 minutit + 60-65 minutit küpsetamiseks + jahtumisaeg
Kogus
12 portsjonit
Põhi
  1. 200 g kaera- või Digestive küpsiseid
  2. 75 g võid
  1. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Purusta küpsised, sulata või ja sega kokku. Vooderda 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm seest küpsetuspaberiga. Vala küpsisepuru vormi põhja ja suru tihedalt kokku. Küpseta 10 minutit, kuni põhi paistab pealt kuiv. Tõsta jahtuma.

Täidis
  1. 500 g õuna
  2. 400 g maitsestamata toorjuustu
  3. 200 g vanilliga kohupiima
  4. 1 dl suhkrut
  5. 1 pk (190 g) karamelliga kondenspiima
  6. 1 tl kaneeli
  7. 1 tl vanillisuhkrut
  8. 2 muna
  1. Kuni põhi jahtub, koori õunad ja tükelda väikesteks tükkideks. Poeõunad võid jämeda riiviga riivida, siis on kindel, et need pehmeks küpsevad. Tõsta toorjuust kaussi ja mikserda läbi. Lisa kohupiim, suhkur, kondenspiim, kaneel ja vanillisuhkur ning töötle mikseriga ühtlaseks seguks. Lisa munad ükshaaval ja iga kord segu läbi mikserdades.

  2. Vala täidis vormi jahtunud põhjale ja küpseta 180 kraadi juures umbes 50-55 minutit. Siis näeb kook pealt kuiv ja küps välja, aga keskelt tundub veel pehme. Lase toatemperatuuril maha jahtuda ja tõsta 4 tunniks või terveks ööks külmkappi tahenema.

Peale
  1. 2 dl vahukoort
  2. 2 tl vanillisuhkrut
  3. beseeküpsiseid
  1. Serveerides tõsta peale vanillisuhkruga pehmeks vahuks vahustatud koort ning pudista mõned beseeküpsised.