HÕRK JA PEHME
Porgandisai
Pille Enden, 09.03.2025
Hõrk ja pehme porgandisai on kergelt magusa maitsega ning sobib ideaalselt hommikusöögiks, vahepalaks ja ka salati või supi kõrvale nautimiseks. Saia ilus värv tuleb mahlastest porganditest, mis annavad sellele nii oma meeldiva maitse kui ka hoiavad pätsi kaua pehme. Kui soovid saia sügavkülmutada, siis lõika see enne viiludeks.

- 2 porgandit, kokku u 150 g
- 13 g pärmi
- 3 dl käesooja vett
- 3 sl õli
- 3 sl heledat toidusiirupit
- 1 tl soola
- 1 dl kaerahelbeid
- 2 dl täisteranisujahu
- 5 dl nisujahu
Koori porgandid ja riivi peene riiviga.
Murenda pärm kaussi, lisa käesoe vesi ja sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa riivitud porgand ja kõik ülejäänud ained ning sega tainaks. Tainas jääb elastne ja veidi kleepuv, seepärast on seda hea teha lauamikseriga või kui seda ei ole, siis aitab tainast sõtkuda silikoonspaatel. Sõtku 4-5 minutit. Siis kata tainakauss toidukilega ja tõsta sooja kohta kerkima. Umbes 50 minutiga kerkib tainas kahekordseks.
Määri umbes 2-liitrine leivavorm seest võiga ja puista üle jahuga. Pane tööpinnale veidi jahu. Võta tainas kausist spaatli abiga tööpinnale ja sõtku läbi. Tõsta leivavormi. Puista peale pisut jahu ja silu laiali. Kata vorm ja lase toasoojas veel paarkümmend minutit kerkida.
Küpseta saia eelsoojendatud ahju alumises kolmandikus 200 kraadi juures 35-40 minutit. Lase 5 minutit vormis jahtuda, siis tõsta restile, lase veel pisut jahtuda ja lõika viiludeks.