VÄRSKELT MAITSEKAS
Riis apelsinise seene-sibulaseguga
Tiina Lebane, 23.03.2025
Apelsin ja sojakaste annavad seene-sibulasegule ja seeläbi kogu roale ühtaegu puuviljaselt värske ja umamiselt sügava maitse. Pähklise nüansi ja krõmpsu saamiseks lisa ka hakitud soolamandleid. Vajaliku koguse apelsinikoort ja -mahla peaksid saama poolest apelsinist. See on suurepärane salat omaette roaks, aga ka lisandiks näiteks ahjulõhe juurde.

- 3 dl pikateralist riisi
- 20 g võid
- 1 sl riivitud apelsinikoort
- 0,5 dl apelsinimahla
- 2 sl sojakastet
- 0,5 tl tšillihelbeid
- 1 küüslauguküüs
- 2 sibulat
- 1 karp (150 g) shiitake-seeni
- õli praadimiseks
- paar peotäit spinatilehti
- 1 dl hakitud tilli
- 1 dl hakitud soolamandleid
- soola
- pipart
Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks, sega hulka või ja hoia riisi kaane all soojas.
Sega marinaadiks kokku apelsinikoor ja -mahl, sojakaste, tšillihelbed ja purustatud küüslauk.
Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks. Haki seened väiksemaks. Kuumuta pannil õli ja prae sibulat-seeni kõrgel kuumusel, kuni sibul on klaasjas ja seened pehmed. Tõsta segu marinaadi sisse ja lase seista 1 minut.
Tõsta segu riisi juurde, lisa spinatilehed (suuremad rebi väiksemaks), pool hakitud tillist ja mandlitest ning sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta vaagnale ja puista peale ülejäänud mandlid ja till. Söö kohe.