Korralik kõhutäis: kolm soojendavat ahjurooga
Ragne Värk, 13.03.2025
Siinsed road ei nõua pikalt pliidi ees seismist, sest põhilise töö teeb sinu eest ära ahjukuumus. Enam mõnusamaks vist kokkamine minna ei saagi! Võid toidud ka päev varem valmis teha, siis on veel lihtsam.

Maailma parimad ahjuribid
Pehmetest ja mahlastest ribidest saab pere uus lemmik. Ja ootamine tasub end tuhat korda ära.

- 1,5–2 kg pehme kondiga searibi
- 5 sl austrikastet
- 3 dl tumedat õlut
- soola, pipart
Maitsesta ribisid korralikult soola-pipraga ja pruunista need õlis mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta ribid ahjuvormi. Lisa austrikaste ja hõõru lihatükkidega kokku. Kalla õlu ahjuvormi, kata pealt fooliumi või kaanega. Küpseta 185 kraadi juures umbes 1 tund ja 35 minutit. Paku riisi, kartuli ja köögiviljapüreega. Kastmeks sobib ahjuvormi valgunud vedelik.
Pelmeenivorm
Kuldse juustukihi alla mattunud mugavusrooga armuvad küll igas vanuses sööjad.

- 400 g külmutatud pelmeene (ära eelnevalt sulata!)
- 1 sibulat
- 125 g riivitud suitsujuustu
- 2 sl värsket hakitud tüümiani
- 3 dl rõõska koort (35%)
- 3 muna
- soola
Kata ahjuvormi põhi korralikult pelmeenidega. Haki sibul ja prae klaasjaks, laota pelmeenidele. Raputa peale suitsujuust ja tüümian.
Sega rõõsk koor ja munad omavahel, maitsesta soolaga. Vala vormi. Küpseta 200 kraadi juures 30–40 minutit.
Tomatikastmes lihahautis
Koduses lihahautises toovad maitseplahvatuse esile soojendavad vürtsid.

- 1 kg seakaelakarbonaadi
- 1 porrut
- 2 sellerivart
- 1 tl vürtsköömneid
- 1 sl paprikapulbrit
- 1 tl Cayenne’i pulbrit
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 1 sl garam masala’t
- 1 tl kuivatatud ürte (nt tüümiani)
- 300 g porgandit
- 1 kg kartulit
- 200 g tomatipastat
- 1 purk (400 ml) purustatud tomateid
- 3 dl puljongit
- soola, pipart, suhkrut
Kuumuta õli suuremas paksupõhjalises potis. Tõsta sinna tükeldatud sealiha. Lisa viilutatud porru ja sellerivarred, sega läbi. Puista seltsiks maitseained ja kuumuta veel mõned minutid. Rikasta soola ja pipraga. Koori köögiviljad. Viiluta porgand ja tee kartulist suuremad tükid. Pane porgand vormi, vala juurde tomatipasta ja purustatud tomatid. Sega läbi ja kalla juurde puljong. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga ning lase keema tõusta. Hauta madalal kuumusel 20 minutit, lisa kartulid ja hoia veel umbes 40 minutit ahjus. Maitsesta lõplikult ja serveeri.
Paku tummise hautise kõrvale hapukoort või Kreeka jogurtit.