TEE KOHE ROHKEM
Lillkapsa-juustupirukas filotainaga
Pille Enden, 20.03.2025
Krõbeda ja õhulise taina ning kreemise sisuga pirukas on lausa hõrk, aga samas ka korralikult toitev. See maitseb hea hiljem üles soojendadeski. Üks värske salat juurde valmistada ja kevadine eine ongi valmis. Oluline on filotainas hoolikalt õli või võiga pintseldada, siis jääb see krõbe.

- 1 keskmine lillkapsas (900 g)
- 2 sl oliiviõli
- 1,5 dl riivitud kõva juustu nt parmesani
- 100 g sulatatud võid või oliiviõli
- 4 filo taina lehte
- 50 g võid
- 0,5 dl nisujahu
- 5 dl piima
- 1 sl sinepit
- 150 g riivitud cheddar juustu
- 0,25 tl riivitud muskaatpähklit
- 0,25 tl Cayenne`i pipart
- soola
Kuumuta ahi pöördõhurežiimil 190 kraadini (tavarežiimil 210 kraadini). Jaga lillkapsas õisikuteks. Lõika varred õhukesteks viiludeks.
Laota lillkapsaõisikud ja -varred küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale 2 sl oliiviõli, puista soola ja neljandik riivjuustust. Küpseta ahjus 25-30 minutit, kuni õisikud on kergelt pruunistunud ja pehmed. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Kuni lillkapsas on ahjus, valmista juustukaste. Sulata või potis keskmisel kuumusel. Lisa jahu ja prae segades 2-3 minutit, kuni jahu on kuldpruun. Vispelda vähehaaval juurde piim, pidevalt segades, et ei tekiks tükke. Kui kogu piim on lisatud, lase 6-8 minutit pliidil podiseda, kuni kaste pakseneb. Lisa sinep ja 2/3 riivitud cheddarist. Sega kuni juust on sulanud. Maitsesta muskaatpähkli, Cayenne’i pipra ja soolaga.
Määri 20 cm lahtikäiv koogivorm õliga. Tõsta vormi filotainaleht, jäta servad üle ääre. Pintselda rohke või või õliga ja puista peale veidi kõva riivjuustu. Lao samamoodi ülejäänud lehed, asetades need nii, et tainas on igast küljest üle ääre.
Tõsta lillkapsas vormi. Tõsta juustukaste lillkapsale nii, et see on ühtlaselt kaetud. Keera üle ääre ulatuvad filolehed täidise peale nii, et keskelt jääb täidis vabaks. Kortsuta kergelt, et see jääks efektne. Pintselda rohke sulavõi või õliga.
Puista täidisele ülejäänud cheddar. Küpseta 20 minutit, seejärel eemalda vormi äär ja küpseta veel 12-15 minutit, kuni tainas on kuldpruun ja krõbe. Lase enne serveerimist veidi jahtuda.