MAAILMA KÖÖK. KOREA

Küpsised kaneeli- ja meetäidisega

Ragne Värk, 21.03.2025

Kui need krõbedad pähkli ja meega täidetud maiused oskaksid rääkida, oleks nende sõnum üks – meist paremaid sa ei leia!

Valmistamise aeg
35 min + külmkapis 1 tund
Kogus
9 portsjonit
Tainas:
  1. 100 g toasooja võid
  2. 70 g pruuni suhkrut
  3. 50 g valget suhkrut
  4. 175 g nisujahu
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. näpuotsatäit soola
  7. 50 g Kreeka jogurtit
Täidis:
  1. 50 g pruuni suhkrut
  2. 2 tl kaneeli
  3. 35 g hakitud Kreeka pähkleid
  4. 1,5 sl mett
  1. Aja või suhkrutega vahule. Sega kuivained omavahel ja lisa võisegule. Pane juurde Kreeka jogurt ja tee ühtlane pehme tainas. Lase külmkapis taheneda üks tund.

  2. Täidiseks sega suhkur ja kaneel. Lisa segades hakitud pähklid ja mesi. Keeruta lusika abil ühtlaseks.

  3. Tee külmkapis seisnud tainast 50grammised pallid ja rulli kergelt lamedamaks. Tõsta tainalapi keskele teelusikatäis täidist. Nüüd veereta tainapall käte vahel ühtlaseks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Suru veidi lamedamaks. Toimi samamoodi ülejäänud tainaga. Küpseta 175 kraadi juures 20 minutit. Lase jahtuda ja serveeri.

  4. Paki kaasa matkale või piknikule!

Mis see on?

Imelised küpsised ammutavad inspiratsiooni Korea populaarsest tänavatoidust nimega hotteok. Suhkrusegu, kaneeli ja pähklitega täietud hõrgutised on seest pehmed ja karamellised, pealt kergelt krõbedad. Hotteok’i juured ulatuvad tegelikult Hiinasse. Arvatakse, et see jõudis Koreasse 19. sajandi lõpus koos kohalike kaupmeeste ja sisse rännanud immigrantidega.

Tänapäeval valmistatakse sama täidisekombinatsiooni kasutades mitmeid maiuseid: küpsiseid, kooke ja pokaalidesserte. Seesugustel magustoitudel asetub põhirõhk just kaneeli-suhkrutäidisele, mis sisaldab muu hulgas pähkleid ja mett.

Foto: Unsplash

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Nirista soovi korral küpsistele peale sulašokolaadi ja raputa üle hakitud pähklite või külmkuivatatud marjadega. Lase neil täielikult jahtuda ja tõsta alles siis säilituskarpi. Õigesti hoiustatuna säilivad ilusti kolm-neli päeva.

Üpriski toekad küpsised täidavad suurepäraselt kõhtu. Seetõttu sobivad need hästi kaasa pakkimiseks autoreisile, matkale ja piknikule.

Nii saab ka! Hea teada!

Sama tainast kasutades lisa täidiseks mistahes meelepärast. Tummiseid šokolaadiküpsiseid tehes eelista hakitud šokolaadi ja šokolaadikreemi. Karamelliküpsisete puhul vali täidiseks iiriseid, pähkleid ja piimašokolaadi. Katseta veel kuivatatud kirsside ja valge šokolaadiga.

Foto: Ragne Värk

Soovitused ja nipid:

  • Taina tegemisel kasuta toasooja võid, nii saad selle edukalt suhkrutega vahule ajada.

  • Vedel mesi seguneb täidisega paremini.

  • Soovi korral rösti pähkleid enne hakkimist. Nii omandavad need veelgi tugevama meki.

  • Ära tainast üle sega. Tee seda vaid seni, kuni koostisosad segunevad. Muidu võivad küpsised kõvaks muutuda.

  • Taina külmakapis hoidmine on ülioluline, seda ei tohi vahele jätta. Vaid tänu sellele saavutab see soovitud tekstuuri.

  • Täidise lisamisel paki see hoolikalt tainasse – nii ei voola see küpsedes välja.

  • Maiuseid ei tohi üle küpsetada. Need peavad jääma krõbedad, aga samas mõnusalt pehme täidisega.

  • Ära ehmata, kui ahjust välja võttes on küpsised veel väga pehmed. Jahtudes need tahenevad.