Kerged kevadekuulutajad

Ragne Värk, 20.03.2025

Ehkki ilmad on veel tujukad, aimub igal sammul õhus kevadet. Üha selgemaks saab seegi, et nüüd ihkab talveunest ärkav organism midagi kergemat.

Krõbesaiad avokaadomäärde ja mereandidega

Lihtsat võileiba täiustab maitserohke kate avokaado ja mereandidega. Katteks sobivad nii kooritud ja marineeritud rannakarbid kui ka krevetid.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit
Kogus
7 portsjonit
  1. 7 saiaviilu
  2. toasooja võid
  3. 2 küüslauguküünt
  4. 1 küps avokaado
  5. 1 sl majoneesi
  6. soola, pipart, sidrunist pressitud mahla
  7. krevette või rannakarpe
  8. roseepipart
  9. rukolalehti
  1. Määri saiaviilud mõlemalt poolt võiga kokku ja prae mõlemalt poolt kuldseks. Hõõru lõikepooli poolitatud küüslauguküüntega.

  2. Püreesta kahvliga avokaado viljaliha, lisa majonees ja maitsesta soola, pipra ning sidrunimahlaga. Jaota määre saiaviiludele. Tõsta peale krevetid (või rannakarbid) ja lisa maitseks roseepipart ning rukolalehti.

  3. Eelista pikka saia.

Hummuse-porgandivaagen

Köögiviljasõprade lemmikampsus laotatakse maitsvale hummusele ahjus röstitud porgandeid.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
35–45 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 500 g porgandeid
  2. 1 tl mett
  3. 1 tl köömneid
  4. 0,5 konserveeritud kikerherneid
  5. 1 tl paprikapulbrit
  6. oliiviõli
  7. soola, pipart
  8. 175 g hummust
  1. Koori porgandid ja lõika pikuti pooleks. Väga paksud porgandid tee neljaks. Aseta ahjuvormi, nirista peale oliiviõli ja mesi. Raputa peale köömned ja maitsesta soola-pipraga. Küpseta 190 kraadi juures pöördõhurežiimil 30–40 minutit. Kurna kikerherned ja prae õlis läbi. Sega juurde paprikapulber, maitsesta soola ja pipraga.

  2. Laota hummus vaagnale, lisa röstitud porgandid ja nirista peale vormis olev õli. Jaota peale röstitud kikerherned. Serveeri.

  3. Kasuta erinevat värvi porgandeid!

Salatipärg burrata ja prosciutto’ga

Lihtsasti valmiv salat pälvib kohe kindlasti kiidusõnu. Magusa ja soolase koosluse tõttu pakub see maitseüllatusi ja tänu burrata’le toredat tekstuuri.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 50–75 g rukolalehti
  2. 175 g viinamarju
  3. 90 g prosciutto’t
  4. 125 g burrata’t
  5. 1 saiaviil
  6. võid
  7. palsamisiirupit
  1. Aseta suuremale taldrikule või vaagnale ringikujuliselt rukolalehed. Poolita viinamarjad ja laota rukolale. Lisa prosciutto-viilud ja burrata.

  2. Määri sai mõlemalt poolt võiga ja prae kuldseks. Puista tükeldatud sai salatile. Kõige viimasena nirista üle palsamisiirupiga.

  3. Viinamarjade asemel sobivad ka virsikud või pirnid.