Külluslik apelsinikook kevadpühade lauale
Merilin Siimpoeg, 16.04.2025
Lihavõttepühade puhul soovitan lauale panna magustoidu, milles on esindatud midagi tsitruselistest, näiteks apelsin.

Magusmõru apelsini ja kreemja toorjuustukreemi kooslus väärib proovimist, ent juba ainuüksi oma erkoranži värvusega muudab apelsin magustoidulaua külluslikuks.
Apelsiniga juustukook
12 sektorit
Põhi:
80 g võid
175 g digestiivküpsiseid
Täidis:
6 želatiinilehte
400 g maitsestamata toorjuustu
200 g vahukoort
70 g suhkrut
125 g hapukoort
50 ml apelsinimahla
1 sl peenelt riivitud apelsinikoort
1 tl vanilliekstrakti või 2 tl vanillsuhkrut
Kate:
150 g kvaliteetset apelsinimoosi
paar apelsiniviilu
Sulatage või. Purustage küpsised ja segage sulavõiga. Suruge küpsisemass küpsetuspaberiga vooderdatud 20–22 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Tõstke vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Asetage želatiinilehed kaussi ja valage peale külm vesi, jätke seisma. Tõstke toorjuust, vahukoor ja suhkur vahustamisnõusse. Vahustage, kuni saate kergelt kreemja vahu. Lisage nüüd ka hapukoor, apelsinimahl, apelsinikoor ja vanilliekstrakt. Vahustage aeglasel kiirusel paar sekundit, et kõik seguneks. Kuumutage väikeses potis 3 sl vett keemiseni ja tõstke tulelt. Pigistage želatiinilehed kuivemaks ja segage kuuma vee sisse. Laske želatiinisegul paar minutit jahtuda ja valage peene nirena kreemi sisse, samal ajal aeglasel kiirusel mikserdades. Valage kreem küpsisepõhjale. Laske 3-4 tundi külmkapis seista. Kui kook on tahenenud, siis eemaldage see vormist. Määrige peale apelsinimoosi ja kaunistage apelsiniviiludega.
Mõru maitse pelutab?
Jätke apelsinikoor täidisekreemi sisse lisamata!