Külluslik apelsinikook kevadpühade lauale

Merilin Siimpoeg, 16.04.2025

Lihavõttepühade puhul soovitan lauale panna magustoidu, milles on esindatud midagi tsitruselistest, näiteks apelsin.  

Magusmõru apelsini ja kreemja toorjuustukreemi kooslus väärib proovimist, ent juba ainuüksi oma erkoranži värvusega muudab apelsin magustoidulaua külluslikuks.  

Apelsiniga juustukook

12 sektorit

Põhi:

80 g võid

175 g digestiivküpsiseid

Täidis:

6 želatiinilehte

400 g maitsestamata toorjuustu

200 g vahukoort

70 g suhkrut

125 g hapukoort

50 ml apelsinimahla

1 sl peenelt riivitud apelsinikoort

1 tl vanilliekstrakti või 2 tl vanillsuhkrut

Kate:

150 g kvaliteetset apelsinimoosi

paar apelsiniviilu

Sulatage või. Purustage küpsised ja segage sulavõiga. Suruge küpsisemass küpsetuspaberiga vooderdatud 20–22 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Tõstke vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Asetage želatiinilehed kaussi ja valage peale külm vesi, jätke seisma. Tõstke toorjuust, vahukoor ja suhkur vahustamisnõusse. Vahustage, kuni saate kergelt kreemja vahu. Lisage nüüd ka hapukoor, apelsinimahl, apelsinikoor ja vanilliekstrakt. Vahustage aeglasel kiirusel paar sekundit, et kõik seguneks. Kuumutage väikeses potis 3 sl vett keemiseni ja tõstke tulelt. Pigistage želatiinilehed kuivemaks ja segage kuuma vee sisse. Laske želatiinisegul paar minutit jahtuda ja valage peene nirena kreemi sisse, samal ajal aeglasel kiirusel mikserdades. Valage kreem küpsisepõhjale. Laske 3-4 tundi külmkapis seista. Kui kook on tahenenud, siis eemaldage see vormist. Määrige peale apelsinimoosi ja kaunistage apelsiniviiludega.

Mõru maitse pelutab?

Jätke apelsinikoor täidisekreemi sisse lisamata!