Värske kapsas särtsaka hautise, lihtsa piruka ja grillroana

Merilin Siimpoeg, 21.04.2025

Värske kapsas on kahetsusväärselt alahinnatud toiduaine. Tegelikult valmivad sellest helerohelisest kihilisest viljast suussulavalt hõrgud road, seda pealegi rahakotisõbraliku hinna eest. 

Retrohõngulised kapsarullid, kapsahautis, kapsasupp ja kapsapirukas väärivad kohe kindlasti tihedamalt menüüs olemist. Uutmoodi ahvatlusena soovitan kapsast aga grillida!  

Grillitud kapsas on minu viimase aja totaalne lemmikroog, mis valmib häbematult kiiresti ja millele sobib kõrvale serveerida nii kala kui ka liha, kuid see on imeline ka täiesti iseseisva roana.

Kapsahautis tomati ja suitsuvorstiga

Kapsahautis tomati ja suitsuvorstiga
Foto: Merilin Siimpoeg

3-4 portsjonit

Klassikaline kapsahautis on saanud siin pisut värskema ja särtsakama iseloomu tomati ja suitsuvorstiga. Nii lihtne, kodune ja maitsev!

500 g värsket kapsast

1 sibul

2 küüslauguküünt

100 g suitsuvorsti

oliiviõli

1 purk purustatud tomateid

soola

pipart

Serveerimiseks:

värsket tüümiani

soovi korral lusikatäis hapukoort

Lõigake kapsas ribadeks ja tõstke potti. Lisage veidi vett ja laske kapsal 15–20 minutit haududa. Samal ajal hakkige sibul ja küüslauk. Hakkige ka vorst väikesteks tükkideks. Kuumutage pannil õli ja praadige sibulat mõni minut, lisage küüslauk ja vorst. Praadige veel mõni minut. Tõstke pannile kapsas ja purustatud tomatid, lisage sool ja pipar. Segage ja kuumutage veel vähemalt 10 minutit.

Serveerige rooga värske maitserohelise ja soovi korral hapukoorega.

Suitsuvorsti asemel 

Sama rooga võite valmistada ka hakklihaga.

Lihtne värske kapsa pirukas

Lihtne värske kapsa pirukas
Foto: Merilin Siimpoeg

8 lõiku

See pirukas on priskelt kapsast täis! Jahu on vaid niipalju, et küpsetis koos püsiks. Ahjusoojana kõige parem!

500 g värsket kapsast

3 rohelise sibula vart

3 muna

100 g hapukoort

2 tl sinepit

40 g riivitud Parmesani vm juustu

1,5 tl soola

0,25 tl musta pipart

50 g nisujahu

Serveerimiseks:

veidi riivitud juustu

rohelist sibulat

Lõigake kapsas ribadeks, tõstke potti ja lisage veidi vett. Hautage 15–20 minutit, kuni see on veel krõmpsuv. Kurnake ja jätke jahtuma.

Kloppige suures kausis munad lahti. Lisage hapukoor ja sinep. Segage hulka ka juust, sool ja pipar. Lisage nüüd kapsas ja lõpuks ka jahu. Segage kõik ühtlaseks. Tõstke kapsapirukamass küpsetuspaberiga vooderdatud 21 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja siluge pealt ühtlaseks. Küpsetage 180kraadises ahjus 30–35 minutit, kuni see on tahke ja jumekas. Laske 10–15 minutit jahtuda ja eemaldage vormist. Serveerige soojalt, aga enne riputage peale juustu ja hakitud rohelist sibulat.

Maitserikkam elamus

Mulle meeldib lisada sellele pirukale ka päikesekuivatatud tomati tükke. 

Grillitud kapsas sojakastme ja juustuga

2 portsjonit

Uskumatu, kui hästi ja teistmoodi võib maitsta täiesti tavaline roheline kapsas, kui seda vahelduseks hoopis pannil grillida. Hea kaste on siis muidugi võtmesõna.

1 pisike varajase kapsa pea

õli

Kaste:

1 väike sibul

2 küüslauguküünt

50 g võid

4 sl sojakastet

1 laimi mahl

0,5 tl suitsupaprikapulbrit

Serveerimiseks:

riivitud Parmesani juustu

Lõigake kapsas neljaks nii, et varreosa jääb sektoreid koos hoidma. Kuumutage grillpann ja lisage õli. Grillige kapsasektoreid iga külje pealt 5 minutit, kuni need on kergelt pruunikad.

Hakkige sibul ja küüslauk. Kuumutage pannil või ja praadige sibula-küüslaugusegu 3-4 minutit. Tõstke siis kuumalt eemale. Lisage sojakaste, laimimahl ja suitsupaprikapulber. Pintseldage kapsasektoritele ja soovi korral küpsetage koos kastmega ahjus veel 10–15 minutit. Enne serveerimist puistake peale juustu.

Või pange hoopis ahi sooja!

Kapsasektoreid võite grillimise asemel ka ahjus küpsetada, maitsev saab roog mõlemal juhul.