HEAD PORGANDIPÄEVA! Valmistage maitsev karask
Merilin Siimpoeg, 04.04.2025
Porgandid muudavad igapäevamenüü palju rikkalikumaks tänu oma antioksüdantidele, vitamiinidele, mineraalidele ja kiudainetele. Traditsiooniline porgandi toon on kollase alatooniga sügavoranž, ent neid on ka lillasid, punaseid ja kahvatukollaseid.

Kuna porgand säilib külmkapis hästi, saab seda nautida igal aastaajal. Süüakse toorelt, näiteks kala- ja liharoogade lisandina, aga ka rikkalike köögiviljahautiste koostisosana. Toitainete kättesaadavuse seisukohalt peetakse parimaks kergelt aurutatud porgandit. Porgand on maitsev ka magustoitudes ja kookides, mille ta muudab loomulikul kujul magusaks ja vastupandamatult mahlaseks. Porgandid on pealegi taskukohase hinnaga, nii et võiksime neid süüa palju rohkem!
Jagan teiega karaski retsepti, mis küpseb tänu porgandile meeldivalt pehmeks.
Porgandikarask
8–10 viilu
250 g odrajahu
170 g kaerajahu
2 tl soodat
1 tl soola
2 tl pruuni suhkrut
soovi korral 2 tl kuivatatud ürte
2 suurt muna
350 ml keefirit
225 g peenelt riivitud porgandit
2 sl oliiviõli
rohkelt võid
Segage omavahel odra- ja kaerajahu, sooda, sool, suhkur ja lisage soovi korral kuivatatud ürdid. Suures kausis kloppige lahti munad, lisage keefir, porgand ja oliiviõli. Valage kuivained keefirisegusse ja segage läbi.
Määrige piklik leivavorm või ümmargune koogivorm rohke võiga. Valage karaskitainas vormi ja siluge pealt ühtlaseks. Küpsetage 180kraadises ahjus 35–40 minutit, kuni karask on kuldne ja küps. Laske 10–15 minutit jahtuda ja kummutage vormist välja. Serveerige soojalt külma võiga.