Ärge kartke kombut! Kasutage seda ramenis
Merilin Siimpoeg, 07.04.2025
Kombu ehk söödav pruunvetikas on lapikute siledate lehtedega 1–3 meetri pikkune vetikas. Kombus on rikkalikult aminohapet, mis veega kokkupuutel tugevdab toiduaine maitset, pehmendab selle kiude ja muudab kergemini seeditavaks.

Kust pärit?
Kombut on Jaapani ürikutes mainitud juba üle 1200 aasta tagasi. Seda korjatakse peamiselt saarestiku põhjasaarelt Hokkaido rannikult ja Honshu peasaare kirdeosast Tohokus.
Kuidas maitseb?
Kombu maitset on raske kirjeldada: soolane ja veidi rohelise maitsega. Kombut võib niisama süüa, kuigi see on üsna kummine.
Mida teha?
Eelkõige kasutatakse kombut umamirohke puljongi valmistamiseks. Kombust valmistatud puljong ehk dashi on Jaapani köögi alus. Puljong sobib hästi just rameni supi valmistamiseks.
Ärge keetke kombut üle 15 minuti või muidu muutub puljong kleepuvaks ja selle maitse ebameeldivaks. Pärast keetmist saab kombut kasutada teiste toitude või tee valmistamiseks. Kombu leiab kasutamist paljudes marineeritud, keedetud, küpsetatud ja praetud toitudes. See sobib hästi ka kaunviljadega, mille keetmisaeg kombu lisamisel lüheneb.
Ramen kanaga
2-3 portsjonit
Minu kodusesse ramenisse kuulub hea puljongi kõrval alati ka kana- või pardiliha. Ramenit on tore teha ka suuremale seltskonnale. Valmistage komponendid varem ette, külaliste saabudes on need vaja ainult kaussidesse sättida ja kuum leem peale valada.
10 cm jupp kombut
1 pöidlaotsa suurune jupp ingverijuurt
1 sl misopastat
1 suur porgand
rohelist sibulat
250 g kanakintsuliha
õli
3-4 pruuni šampinjoni või shitaake seent
ramen- või riisinuudleid
Serveerimiseks:
mungoa idusid
musta pipart
keedetud mune
seesamiseemneid
rohelist sibulat
Loputage kombu kergelt jooksva vee all. Lõigake umbes 2,5 cm tükkideks ja asetage 1 l veega kastrulisse. Laske keema tõusta. Alandage kuumust ja keetke tasasel tulel 15 minutit. Tõstke tulelt ja laske paar minutit seista. Kurnake puljong läbi sõela. Viilutage ingver ja lisage puljongile, see annab head maitset. Lisage ka 2 tl misopastat ja kuumutage puljongit, laske mõned minutid vaikselt keeda. Viilutage või ribastage porgand hästi õhukeselt. Hakkige roheline sibul. Lõigake kanakintsuliha väiksemaks. Kuumutage pannil õli ja praadige kuni kanatükid on küpsed. Viilutage seened ja praadige mõned minutid.
Keetke nuudlid pakendil oleva juhise järgi. Sättige kaussi, lisage serveerimiseks mõeldud komponendid ja valage peale kuum puljong.