MAAILMA KÖÖK. HIINA

Bang bang salat

Ragne Värk, 02.04.2025

Värske ja krõmpsuv salat päästab just nende päeva, kes hindavad ideaalset tasakaalu magusa, soolase ja vürtsika vahel.

Valmistamise aeg
30 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 200 g munanuudleid
  2. 3–4 kanakintsuliha
  3. 2 (400 g) porgandit
  4. 0,5 pikka kurki
  5. 1 paprika
  6. 5 redist
  7. 1 tšillikaun
  8. soola, pipart
Kaste:
  1. 2 küüslauguküünt
  2. pöidlasuurune ingverijupp
  3. 2 sl maapähklivõid
  4. 1 sl tahiinit
  5. 3 sl sojakastet
  6. 3 sl külma vett
  7. 2 sl riisiäädikat
  8. 1 sl seesamiõli
  9. 1 tl sriracha-kastet
  10. 1–2 tl mett
  11. 1 tl tšillihelbeid
Peale:
  1. seesamiseemneid, värskeid ürte
  1. Keeda nuudleid vastavalt juhendile soolaga maitsestatud vees, nõruta lohakalt. Prae kana mõlemalt poolt valmis, maitsesta soola-pipraga. Lase lihal pärast küpsetamist 10 minutit seista, seejärel tambi kergelt puunuiaga pehmemaks. Ribasta liha kahvli abil. Tee ribad ka porgandist, kurgist ja paprikast. Viiluta redis, haki tšilli. Sega köögiviljad kokku nuudlite ja kanaga.

  2. Kastmeks haki ingver ja küüslauk hästi peenikeseks. Sega kõik kastmeained omavahel. Nirista kaste salatisse, sega. Kuna kastet tuleb omajagu, lisa endale meelepärane kogus. Lauale andes raputa peale seesamiseemneid ja värskeid ürte.

  3. Valmista peolauale!

Mis see on?

Maitseküllane ja vürtsikas salat on inspiratsiooni ammutanud Hiina köögist. Värviküllase kõhutäie nimi viitab sellele, et liha või köögivilju tambitakse õrnalt – nii segunevad need kastmega paremini. Salati muudab kreemjaks ning siduvaks pähkline ja kergelt terav kaste, mis valmistatakse maapähklivõist, sojakastmest, seesamiõlist ja tšillist. Kaste sarnaneb traditsioonilise maapähklikastmega, mida kasutatakse paljudes Aasia roogades. Tänapäevane bang bang salat on kusjuures moodne mugandus. Säilinud on küll klassikaline maitse, kuid rohkem tõstetakse au sisse köögivilju ja muid meelepäraseid lisandeid.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Paku eelroa või iseseisva roana. Võid salati jagada ka kaussidesse ja peale lisada röstitud maapähkleid ning seesamiseemneid – siis saad veelgi enam maitset ja tekstuuri. Kui salatit jääb üle, säilita seda õhukindlas anumas külmkapis 1–2 päeva. Siiski arvesta, et kastmega salat muutub ajaga pehmemaks ja kaotab krõmpsuvat tekstuuri. Kui soovid aga ette valmistada, hoia kaste ja köögiviljad eraldi ning sega kokku vahetult enne serveerimist.

Nii saab ka! Hea teada!

Kohanda põhikomponente kergesti vastavalt maitse-eelistustele. Vürtsikama versiooni pooldajad lisagu rohkem tšillikastet või värsket tšillit. Magusama maitse sõbrad pangu kastmesse täiendavalt mett või agaavisiirupit. Kui kasutad kapsast, mis on selle roa puhul klassika, võid valida nii tavalise kapsa, Rooma salati kui ka spinati. Tänu toitainete rikkusele on salat hea valik kiudainete ja tervislike rasvade saamiseks.

Soovitused ja nipid:

  • Kasuta värsket kapsast või isegi lillkapsast, et saada uus ja huvitav tekstuur.

  • Salati valmistamiseks vajad õhukesi köögiviljaribasid. Lase võimalusel käiku spetsiaalne julienne-lõikur.

  • Kastet saad ette valmistada suuremas koguses ja hoida külmkapis kuni nädala, et seda kiirelt roogadele lisada.

  • Kui eelistad kergemat varianti, vähenda kastmes maapähklivõid ja suurenda tahiinikogust. Samuti võid sinna panna jogurtit.

  • Lihtne ja kiirelt valmiv salat on ideaalne lõuna- ja õhtusöök.