LIHAVÕTTELAUA TÄHT
Madalal kuumusel küpsenud veisepraad krõbeda ürdipuistega
Tiina Lebane, 18.04.2025
Lihavõttelaual on traditsiooniliselt ikka veise- või lambapraadi pakutud. Madalal kuumusel küpsetades jääb praad eriliselt pehme ja mahlane. Mõnusat krõmpsu ja muidugi ka head maitset lisab krõbe küüslaugune ja ürdine pankopuiste, mida silmalegi ilus vaadata.

- 1 kg veise praetükk
- 0,5 dl hakitud ürte (petersell, tüümian, rosmariin vm)
- 3 küüslauguküünt
- 2 sl oliiviõli
- võid praadimiseks
- soola
Patsuta liha köögipaberiga kuivaks. Puista peale 1 tl soola ja hõõru igast küljest sisse. Sulata pannil veidi võid ja pruunista lihatükk kuumal pannil igast küljest kergelt üle. Tõsta sobivasse ahjuvormi.
Sega hakitud ürtide hulka purustatud küüslauguküüned, 1 tl soola ja 2 sl oliiviõli. Määri segu lihale. Küpseta ahju keskel 150 kraadi juures umbes 1 tund või kuni liha sisetemperatuur on umbes 70 kraadi. Lase lihal umbes 15 minutit rahuneda, enne kui lahti lõikad.
- 2 sl oliiviõli
- 1 dl pankot
- 1 küüslauguküüs
- 0,5 dl riivitud parmesani
- 1 dl hakitud ürte (nt petersell, tüümian jt)
- 0,5 tl soola
Liha küpsemise ajal valmista krõbekate. Kuumuta potis õli, prae selles panko ja purustatud küüslauk krõbedaks, lisa peenekshakitud ürdid ja kuumuta segades veel minuti jagu. Tõsta kaussi ja lase jahtuda. Lisa jahtunud segule parmesan ja 0,5 tl soola ning töötle saumikseriga peenikeseks roheliseks puruks. Lõika liha lahti ja puista peale krõbedat puru.
Serveeri koos ahjukartulitega.