MAAILMA KÖÖK. POOLA

Külluslik kohupiimakook

Ragne Värk, 18.04.2025

Kui soovid lisaks pashale proovida miskit uut, katseta Poolast pärit klassikalise sernikuga. Rikkalik, sametine ja kohupiimast pakatav koogike suudab sind kindlasti üllatada.

Valmistamise aeg
20 min + 1 tund küpsemiseks
Kogus
10 portsjonit
  1. 225 g toasooja võid
  2. 175 g suhkrut
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 4 muna
  5. 800 g kohupiima
  6. 4 sl kartulitärklist
  7. 0,75 dl vahukoort
  8. 1 apelsini riivitud koort
  1. Vahusta või koos suhkrutega. Eralda munakollased munavalgetest. Sega munakollased ükshaaval võisegusse, tee iga lisamise järel lusikaga mõned tiirud. Sega sisse kohupiim, seejärel kartulitärklis, vahukoor ja apelsini riivitud koor. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult kõige viimasena kohupiimasegusse.

  2. Vooderda koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Tõsta segu lahtikäiva koogivormi (22–24 cm) põhjale ja küpseta 170 kraadi juures umbes 1 tund. Lülita kuumus välja, ava uks ja lase koogil ahjus järelküpseda umbes 30 minutit.

  3. Gluteenivaba!

Mis see on?

Selle koogi südameks on eriline Poola kohupiim twaróg, mis annab küpsetisele tiheda, ent pehme tekstuuri. Erinevalt paljudest teistest kohupiimakookidest pole sernik liiga magus, vaid õrnalt vanilline. Maitsed on meeldivalt tasakaalus. Kooki tehakse väga mitmeti: rosinate, šokolaadiglasuuri ja puuviljadega, muretainapõhjal või hoopis põhjata. Alati jääb aga alles ehtne ja kodune olemus. See kook kuulub kindlasti pühadelauale, aga miks mitte ka argipäevadesse.

Serniku juured ulatuvad sajandite taha – arvatavasti jõudis maius Poola aladele juba Rooma impeeriumi aegadel, kuid tänapäevane versioon kujunes välja 17.–18. sajandil. Twaróg, millest kooki valmistatakse, on kohalikku toidukultuuri kuulunud juba ammu. Koogiretsept levis esmalt aadliperekondade ja kloostrite kaudu. Kusjuures Poolas on sernik läbi ajaloo olnud ülestõusmispühade, jõulude ja pulmade ajal tähtis magustoit. Iga piirkond valmistab seda veidi omal moel! Tänapäeval otsi armastatud ja austatud klassikat kohvikutest, pagariäridest ja supermarketite kondiitriletist.

Foto: Ragne Värk

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Paku toatemperatuuril või kergelt jahutatult värskete marjade, puuviljakastme, šokolaadiglasuuri või vahukoorega. Serveeri näiteks veel soolakaramelli või suitsutatud soolapähklitega. Kõrvale sobib tass kohvi või pitsike magusat dessertveini.

Külmkapis säilib hästi kuni viis päeva, kui pakid selle õhukindlalt. Kusjuures, maitse muutub veidi seistes isegi paremaks. Küpsetatud sernikut saad edukalt ka külmutada – lõika viiludeks ja paki kilesse või karpi. Enne serveerimist sulata sügavkülmutatud kook aeglaselt külmkapis üles.

Nii saab ka! Hea teada!

Võid teha ka külma koogi, kus kohupiimamass tardub želatiini või želatiiniga segatud vahukoore abil. Mõned variatsioonid sisaldavad kakaotainast, näiteks kuninglik sernik, sel juhul moodustab koogipõhja šokolaadipurutainas.

Ka täidisega saad mängida, kui lisad apelsinikoort, kohvi, šokolaaditükke, iiriskomme vms.

Kooki pakutakse ka vegan-versioonina, kus kohupiim asendatakse püreestatud India pähklite või taimsete kohupiimadega.

Soovitused ja nipid:

  • Kuna kuiva, teralist spetsiaalset kohupiima Eestis ei leidu, võta kandilises pakis müüdav kohupiim.

  • Ära klopi täidist üle! Liigne segamine võib koogi küpsetamisel lõhki ajada või muudab selle kummiseks.

  • Kui soovid eriti pehmet ja niisket tulemust, pane kook ikka ahju.

  • Valmis koogil lase aeglaselt jahtuda – esmalt ahjus kergelt praokil uksega ja seejärel toatemperatuuril. Alles siis tõsta külmkappi.

  • Valmista päev varem – maitsed selginevad ja tekstuur muutub mõnusamaks, kui see on olnud üle öö külmkapis.

  • Poola ühe vanima ja populaarsema koogi retsepte leidub koguni 18. sajandi kokaraamatutes.

  • Legendi põhjal oli sernik kuningas Jan III Sobieski lemmikkook. Suur valitseja naasis 1683. aastal Viini lahingust ja tõi kaasa inspiratsiooni kohalikesse magustoitudesse.