Löö kevadele hoog sisse! Kolm värskusest pakatavat salatit
Ragne Värk, 21.04.2025
Värviküllased salatid mõjuvad pärast pikka ja kurnavat talve nagu suur sõõm värsket õhku. Keha tänab ja tuju tõuseb taevani.

Krõmpsuv lõhesalat
Mahlase salati üks peaosaline on ahjus küpsetatud lõhe. Õuehooajal kasuta hoopis grillil küpsetatud lõhet, mis annab omakorda mõnusalt suitsust mekki.

- 500 g lõhefileed
- 1 sl teriyaki-kastet
- 1 tl paprikapulbrit
- soola, pipart
- 75 g majoneesi
- 0,5 sidruni riivitud koort
- 1 tl magusat sinepit
- soola, pipart
- 2 peotäit salatilehti
- 2 sl hakitud tilli
- 0,5 pikka kurki
- 100 g külmutatud herneid
- 100 g külmutatud aedube
- 1 tl võid
- 1 sl parmesani
- 1 sl kappareid
Maitsesta lõhet soola-pipraga. Nirista peale teriyaki-kaste ja raputa seltsiks paprikapulbrit. Küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 12 minutit. Kastmeks sega kokku kõik koostisained, maitsesta.
Rebi salatilehed tükkideks, sega juurde till ja hakitud või ribastatud kurk. Pane herned ja aedoad korraks keevasse vette. Seejärel kuumuta pannil või, lisa herned ja aedoad ning kuumuta kähku läbi. Sega juurde parmesan ja tõsta kõik see salatisegusse.
Tükelda küpsetatud lõhe ja pane samuti salatisse. Viimasena sega juurde kaste. Aseta taldrikule, lisa kapparid ja serveeri.
Kartuli-sellerisalat peekoniga
Krõmpsuv ja maitserohke salat passib toekaks eineks oma parimal moel.

- 500 g kartuleid
- 100 g suitsupeekonit
- 2 sellerivart
- 1 väiksemat paprikat
- 2 sl tilli
- mõnda peotäit salatilehti
- 3 keedetud muna
- 0,5 sidruni pressitud mahla
- 1 sl oliiviõli
- 1 tl mett
- soola, pipart
Keeda kartulid pehmeks soolaga maitsestatud vees. Nõruta ja lõika suupärasteks tükkideks. Prae pannil valmis tükeldatud suitsupeekon. Tõsta pannilt. Prae samal pannil kartulid kuldpruuniks. Viiluta sellerivarred, tükelda paprika ja sega kokku peekoni, kartuli ja tilliga, lisa salatilehed. Laota vaagnale või taldrikutesse. Säti peale poolitatud keedumunad. Sega kastmeained omavahel, maitsesta ja nirista salatile.
Avokaadosalat
Lihtsas ja kreemjas salatis on väga oluline rõhk avokaadol. See seob kõik kokku ja lisab kreemisust.

- 2 väiksemat jääsalatipead
- 2 küpset avokaadot
- u 2 sl sidrunist pressitud mahla
- 75 g Kreeka jogurtit
- 200 g soolalõheviile või suitsukana
- soola, pipart
Lõika jääsalatipead väiksemateks ribadeks. Püreesta avokaado sidrunimahla ja jogurtiga ning maitsesta soola-pipraga. Sega see jääsalatisse ja lisa väiksemateks tükkideks lõigatud soolalõhetükid või suitsukana. Timmi lõplikult maitsed paika.
Kasuta ainult küpset avokaadot!